Az Egyesült Királyság kilépésével valamennyi árucikkre (növény, élő állat és azok termékei) vonatkozóan vizsgálni kell az uniós rendszernek való megfelelést, illetve az uniós termékek ottani piacra jutásának feltételeit is. Az állat- és növényegészségügyi határellenőrzésből származó megnövekedett határforgalmi nyomás elsősorban Franciaországra és Hollandiára összpontosul. A magyar szárazföldi állategészségügyi határállomásokon minimális forgalomnövekedésre lehet számítani. Az állategészségügyi feltételek meglétének igazolására, valamint az árucikkek nyomon követésére a TRACES rendszer szolgál, amelyhez 2020. december 31-ig az Egyesült Királyság harmadik országként is hozzáfért. 2021-től azonban változás lép életbe a szállítmányok beléptetésének bejelentésekor.


Eszerint a TRACES rendszer helyett a saját IPAFFS-en (Import of Products, Animals, Food and Feed System) keresztül kell értesíteni a beléptető határállomást a szállítmány érkezéséről, egy munkanappal a beléptetés előtt.


További információk elérhetők a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Brexit-tematikus tájékoztató portálján:

https://portal.nebih.gov.hu/brexit

 

A BREXIT növényegészségügyi vonatkozásai

 

Nagy-Britannia (Anglia, Skócia és Wales) Európai Unióból történő kilépésével a növényegészségügyi szabályozás hatálya alá tartozó növények, növényi termékek és egyéb anyagok a harmadik országokra vonatkozó követelmények teljesítésével hozhatóak be az EU területére. Egyes fajok behozatali tilalma Nagy-Britanniára is vonatkozik. A vizsgálatköteles áruk importjához növényegészségügyi bizonyítvány szükséges, növényútlevél már nem alkalmazható. Bizonyos áruk kizárólag növényegészségügyi határkirendeltségen léptethetőek be, melyről a szállítmányokért felelős vállalkozónak előzetesen értesítenie kell a hatóságot. Ezt a szállítmány várható érkezése előtt legalább egy munkanappal, a megérkezés szerinti első uniós határállomás illetékes hatósága felé, az EU Bizottság erre kialakított elektronikus rendszerén (TRACES NT) keresztül kell megtennie.

 

Nagy-Britannia hasonló követelményeket érvényesíti az EU felé, mint amit az EU feléjük. Ennek alapján a növényegészségügyi szabályozás hatálya alá tartozó növények, növényi termékek és egyéb anyagok Nagy-Britanniába történő beviteléhez szintén növényegészségügyi bizonyítvány szükséges. A brit hatóságok által az előírások bevezetése három szakaszban zajlik. Az 1. szakaszban (2021.01.01. - 2021.03.31.) csak a kiemelt kockázatot jelentő növények és növényi termékek beviteléhez szükséges növényegészségügyi bizonyítvány. A nagy-britanniai importőrnek a PEACH rendszeren keresztül kell értesítenie a beléptető határállomást a szállítmány érkezéséről, egy munkanappal a beléptetés előtt. A 2. szakaszban (2021.04.01. - 2021.06.30.) már az összes vizsgálatköteles növénynek és növényi terméknek rendelkeznie kell növényegészségügyi bizonyítvánnyal az EU-ból Nagy-Britanniába történő exporthoz. A 3. szakaszban (2021.07.01.-) megnő az import ellenőrzések száma, ugyanakkor a vizsgálatköteles növények és növényi termékek köre előreláthatólag változatlan marad.

 

Az előírások nem csak a kereskedelmi forgalomban érvényesek, magánszemélyek poggyászaira is vonatkoznak.

 

A szállítmányozás során a szállított áru fajtájától függetlenül mind az Egyesült Királyságba történő kivitel mind az Európai Unióba történő behozatal esetében csak az ISPM 15 szabvány szerinti jelöléssel ellátott fa csomagolóanyagok alkalmazhatóak.