A magyar kormány a Brexit-tárgyalások kezdetétől kiemelt hangsúlyt helyezett az Egyesült Királyságban élő honfitársaink jogainak és érdekeinek védelmére. Ez a cél teljesült, hiszen az elfogadott kilépési megállapodás garantálja a szerzett jogok megőrzését, beleértve a tartózkodáshoz, a munkavállaláshoz, a tanulmányok folytatásához és a szociális ellátáshoz fűződő jogokat.

A Brexit napját követően 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak lépett életbe, amely alatt az Egyesült Királyság továbbra is alkalmazta az EU joganyagát, beleértve az uniós polgárok mozgása és tartózkodása tekintetében. Ennek alapján 2020 végéig a kint élő magyaroknak nem kellett semmilyen változással számolniuk a mindennapi életükben, a szerzett jogaik pedig ezután is garantáltak, amennyiben a megadott határidőn belül regisztráltak a brit hatóságok előtt.

Mivel a brit kilépésre rendezett formában, azaz megállapodás alapján került sor, az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok 2021. június 30-ig kérvényezhetnek a szigetországban ún. letelepedetti státuszt (settled status), illetve 5 évnél rövidebb tartózkodás esetén előzetes letelepedetti státuszt (pre-settled status).

A brit kormány vízumrendszert vezet be a 2021. január 1. után az Egyesült Királyságba érkező magyar állampolgárok számára, kivéve a legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazást. A szükséges tudnivalókkal kapcsolatban kérjük keressék fel a brit kormány angol és magyar nyelvű vízumtájékoztatóit.

Tartózkodás és vízum

Álláskeresési járadék megállapítása és folyósítása

Munkavállalás 

Munkavégzés

Oktatás, információk magyar diákoknak

Nemzetközi adózás

Szociális biztonság

Vám

Fogyasztóvédelem

Roaming

Légi személyszállítás

Jogosítványok