A magyar állampolgároknak és családtagjaiknak szóló információk

Az EU-ból való brit kilépés érinteni fogja az Egyesült Királyságban (továbbiakban: United Kingdom, UK) élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét is.

Azon uniós polgárok jogai, akik a Brexitet megelőzően már az Egyesült Királyságban tartózkodnak, nem fognak csorbulni, attól függetlenül, hogy az Egyesült Királyság megállapodással, vagy anélkül (no deal) lép-e ki az Európai Unióból. 

A Brexit tényleges megtörténtéig az Egyesült Királyság az Európai Unió teljes jogú tagja marad, addig az időpontig tehát nincs változás az eddigi szabályokban, így az itt élő, illetve beutazó uniós (ezen belül a magyar) állampolgárok (köztük a munkavállalók és diákok) jogaiban/kötelezettségeiben sem.

A kilépés pontos feltételeiről és menetrendjéről az Európai Unió és a brit kormány optimális esetben megállapodik. Magyar részről a tárgyalások kezdetétől kiemelt hangsúlyt helyeztünk az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok jogainak védelmére. A Brexitet követően érvényes brit bevándorlási szabályok a megállapodástól függően alakulnak majd.

A 2018. november 25-én véglegesített, jelenleg ratifikációra váró kilépési megállapodásban a két fél megegyezett többek közt az uniós (és brit) állampolgárok jogainak kölcsönös védelméről, emellett a kilépés után közvetlenül egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti/végrehajtási időszakról („transition/implementation period”), amikor a jelenlegi előírások (az alkalmazandó jogszabályok) még változatlanok maradnak. Ennek véglegessé válása szintén a rendezett (megállapodással történő) vagy rendezetlen (megállapodás nélküli) kilépés függvénye.

Tartózkodás és vízum

Álláskeresési járadék megállapítása és folyósítása

Munkavállalás 

Munkavégzés

Nemzetközi adózás

Oktatás

Szociális biztonság

Szociális biztonsági ellátások igénybevétele

Vám

Fogyasztóvédelem

Roaming

Légi személyszállítás

Jogosítványok

Menü

Főoldal

Navigáció