Agráriumot érintő információk

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között 2020. december 24.-én létrejött a Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás (Trade and Cooperation Agreement – TAC), amely 2021. január 1-től ideiglenes alkalmazásra került. A szabadkereskedelmi megállapodás ellenére az Egyesült Királyságbeli üzletfeleikkel kapcsolatban hazai vállalkozásoknak változásokkal kell szembenézniük a kereskedelmi folyamataikban.

Az Egyesült Királyság távozása az EU-ból azt jelenti, hogy már nem részesül az EU belső piacának kedvezményeiből és 2021. január 1-től „harmadik országnak”, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni. Ez alól kivétel Észak-Írország, mivel ott a létrejött megállapodás szerint az EU vám-, áfa- és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni továbbra is.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelmét érintő információk

A fentiekből adódóan Nagy-Britannia (Anglia, Skócia, Wales) esetében megváltoztak a ki- és beutazás szabályai, valamint a Nagy-Britanniából érkező, illetve oda tartó termékek is vámkötelessé váltak.

Az Európai Unió (EU), valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között megszületett szabadkereskedelmi megállapodás jó esélyt kínál a kereskedelmi kapcsolatok zavartalan fenntartására.

A kedvezményes áruforgalomról szóló Megállapodás 2021. január 1-je után a preferenciális származású áruknál egységesen, valamennyi árukörre (ideértve a mezőgazdasági termékeket is) biztosítja a 0% mértékű vámokat, azaz az egyfajta vámmentességet.

A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy


Földrajzi árujelzők 

Növény- és állategészségügy

Növény genetikai erőforrások

Faanyag terméklánc


A külkereskedelmi forgalommal összefüggésben a preferenciák igénybe vételével összefüggő információk, a kereskedelmi tevékenység folytatásához kapcsolódó alapvető információk, a vámügyekhez és preferenciális szabályokhoz kapcsolódó EU információk, továbbá egyéb kapcsolódó segédletek az alábbi webcímeken érhetők el:

           Letöltéshez katt ide!

           Letöltéshez katt ide!

Letöltéshez katt ide!

Letöltéshez katt ide!

Angol nyelvű segédletek:

Letöltéshez katt ide!

Letöltéshez katt ide!

Letöltéshez katt ide!

https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk-withdrawal-hu

            https://www.gov.uk/government/brexit 

Menü

Főoldal

Navigáció