Magyarország és az Egyesült Királyság közötti együttműködések

Az Egyesült Királyság Magyarország egyik hagyományosan fontos partnere és szövetségese. Tiszteletben tartjuk a brit választópolgárok demokratikusan kinyilvánított akaratát, melynek nyomán az ország kilépett az Európai Unióból. Magyarország üdvözölte, hogy az Egyesült Királyság 2020. január 31-én rendezett módon, az előzetesen közösen kidolgozott Kilépési Megállapodás ratifikációját követően távozott az EU-ból elkerülve egy rendezetlen kilépés állampolgárokra és gazdasági szereplőkre nézve rendkívül hátrányos következményeit. Kiemelten fontosnak tekintjük, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti új kapcsolatrendszerről folytatott tárgyalások eredményre vezessenek, biztosítva a kiterjedt és szoros gazdasági kapcsolatok fenntartását új alapokon ugyan, de a közös érdekeknek megfelelően.

Az Egyesült Királyságban élő, becslések szerint 150-200 ezer fős magyar közösség, illetve a több mint 10 ezer Magyarországon élő brit állampolgár fontos összekötő kapocs a két ország között, hozzájárulásuk a fogadó ország gazdasági, társadalmi és kulturális gazdagságához kiemelt értékkel bír. Kormányunk ezért arra biztatja a hazánkban letelepedett brit állampolgárokat, hogy a brit kilépést követően is maradjanak Magyarországon. Ezt segíti elő a magyar Országgyűlés által 2020. december 16-án elfogadott törvény, melynek értelmében ők és családtagjaik nemzeti letelepedési engedély megszerzésére jogosultak az ilyen esetekben egyébként szokásos feltételek vizsgálata nélkül, amennyiben 2021. december 31-ig ezt kérvényezik a hatóságoknál. Fontos, hogy a turisztikai, tanulási vagy munkavállalási céllal az Egyesült Királyságba készülő magyar állampolgárok alaposan tájékozódjanak a megváltozott brit szabályokról.

Az Egyesült Királyság Magyarország 12. legfontosabb kereskedelmi partnere és a 6. legnagyobb tőkebefektető hazánkban. A külkereskedelmi forgalmunk értéke 2019-ben 5,3 milliárd eurót tett ki, bár 2020 első kilenc hónapja – elsősorban a koronavírus-járvány miatt – 15%-os visszaesést hozott. A Magyarországon jelenlévő több mint 800 brit vállalat – köztük olyan jelentős cégek, mint a Tesco vagy a Vodafone – több mint 54.000 főt foglalkoztatnak Magyarországon. Az Egyesült Királyságban jelenlévő nagyobb magyar cégek közül kiemelendő a MOL, a Richter Gedeon, a WizzAir és a Waberer’s.

A kétoldalú kapcsolatok erősítésének szándékával Magyarország Kormánya a közelmúltban főkonzulátust nyitott Manchesterben, valamint alkonzulátust Edinburgh-ben. Az új külképviseleteink elsődleges célja, hogy az Egyesült Királyságban élő és dolgozó, valamint odalátogató magyar állampolgárok jogait és érdekeit képviseljék.

Az EU-ból történt brit kilépést követően célunk a magyar-brit szakpolitikai együttműködés erősítése többek közt a fenntartható fejlődés, a zöld gazdaság, az energiabiztonság, valamint az innováció és a tudományos és technológiai együttműködés terén egy kétoldalú partnerségi fórum létrehozása révén. Az együttműködés további lehetséges területe a közös fellépés az üldözött keresztények védelme érdekében. A brit külpolitikai törekvések figyelembevételével komoly lehetőséget látunk az Egyesült Királyság és a közép-európai régiót megjelenítő Visegrádi Csoport közötti együttműködés elmélyítésében is, amely a 2021 nyarán kezdődő magyar V4-elnökség egyik célkitűzése lesz.

Menü

Főoldal

Navigáció